Kunstdummie

Zes vragen aan kunstenaar Nelle Boer over Nizar Mourabit

Een kunstenaar die zichzelf een 'professioneel leugenaar' noemt. Nelle Boer zette de mediawereld op stelten met zijn project 'Nizar Mourabit'. Hij deed zich een klein jaar voor als Marokkaanse comentator en schreef als zodanig diverse opiniestukken in kranten en op websites. Waarom? In de naam van de kunst? Is zijn project geslaagd? Zes vragen aan Nelle Boer. 

Nizar-Mourabit-interview-Nelle-Boer-Kunstdummie

1. Met welke gedachte heb je Nizar Mourabit in het leven geroepen? 

"In eerste instantie pure interesse. Hoe is het om op sociale media bejegend te worden als Marokkaanse Nederlander? Vervolgens heb ik meer inhoudelijke reacties willen uitlokken door het schrijven van columns. Eerst voor opiniesites en later voor kranten."

2. Waarom ben je ermee gestopt en heb je je identiteit onthuld? 

"Toen ik de Volkskrant had gehaald wist ik dat ik het complete media-spectrum bereikt had. Van De Telegraaf tot Trouw, Van NRC tot de Volkskrant dus en van de linkse opiniesite JOOP tot het rechtse weblog GeenStijl, allemaal hadden ze over Nizar geschreven, of columns van hem geplaatst. Ik had nu reacties uit alle hoeken gekregen en een volledig beeld. Dat beeld wil ik vervatten in een boek waar ik al mee bezig ben." 

3. Is het project-Nizar Mourabit een slechte grap of een relevante actie in het kader van het maatschappelijke debat? 

"Het is wat mij betreft geslaagd, zie vraag twee, maar ik werk natuurlijk op een wat onconventionele manier. Ewout Klei, een goede vriend merkte op: "Soms is er een leugen voor nodig om de waarheid boven tafel te krijgen.' Die waarheid is dat een aantal Marokkaanse Nederlanders die hier geboren is, zichzelf niet beschouwt als Nederlander. Ook ligt de focus in de media zo op deze bevolkingsgroep dat als je een positief of genuanceerd geluid laat horen je meteen overal omarmd wordt. Wat eigenlijk ook weer gek is, waarom zou je mening meer waard zijn vanwege je afkomst?"

4. Kun je dit project kunst noemen?  

"Ik zie het zo: kunst is de verbeelding van de werkelijkheid, nooit de werkelijkheid zelf. De kunstenaar zet de waarheid naar zijn of haar eigen hand, kortom: alle kunstenaars manipuleren. De een doet dat in de vorm van schilderijen, ik doe dat in de vorm van het scheppen van alter ego´s. Ik noem het dus wel degelijk kunst."

5. Heb je dit soort identiteitsverwisselingen vaker gedaan in naam van de kunst?

"Ik heb inderdaad al een aantal projecten als deze gedaan. Bijvoorbeeld het alter ego Christian Brod, die een naaktportret van Eva Braun zou hebben geschilderd. Het is wel voor het eerst dat ik een levende persoon gecreëerd heb die zich in het maatschappelijke debat mengde."

6. Wat voor reacties heb je uit de kunstwereld gekregen? 

"Ik heb van een aantal kunstenaars positieve reacties gehad, maar wat ik jammer vind is dat de ´kunstwereld´ weinig van zich laat horen. Voor het eerst in tijden is er weer veel debat over kunst, over hoever de kunstenaar mag gaan en de ´kunstwereld´ doet aan dat debat nu niet mee. Ik denk dat dit veel zegt over het gebrek aan aandacht voor maatschappijkritische kunst in Nederland. Misschien is het ook wel stil omdat gebleken is dat de 'machtige culturele instituten' volkomen overbodig zijn gebleken. Er is geen museumdirecteur, conservator of subsidie bij het project 'Nizar Mourabit' aan te pas gekomen."

Nelle Boer blogde al een aantal keer voor Kunstdummie. Lees hier zijn blogs.