Kunstdummie

Westfriese Rembrandt speelt met zand en kunst

Sylvia Wybenga is de nieuwe Westfriese Rembrandt. Ze heeft een fascinatie voor zand. In het Westfries Museum zie je de tentoonstelling Zand, waarin Sylvia op zoek gaat naar het ultieme zandwerk. Kom kijken naar die prachtige zandtekeningen die voor je ogen ontstaan!

Zand-Westfries-Museum-Kunstdummie-Vrouwfiguur

Intiem naaktportret

Directeur van het Westfries Museum Ad Geerdink vertelt wat er te zien is: "Sylvia is op negen grote beeldschermen aan het werk te zien, prachtig in beeld gebracht door filmer Menno van Wees. De zandkunstwerken ontstaan terwijl je staat te kijken: wit zand op een pikzwarte ondergrond. Een fascinerend schouwspel. Door Wybenga’s trefzekere hand transformeert een klein hoopje zand tot een krachtig en intiem naaktportret". 

Fantasie van de toeschouwer

De kunstenares uit Hoorn vertelt: "De essentie van het zandtekenen is immers dat het beeld niet wordt gefixeerd, zoals bij een schilderij, maar voortdurend transformeert. Een zandtekening bestaat bij gratie van beweging en de fantasie van de toeschouwer. Ik zie werken met zand als een soort creatieve guerrilla tegen verstarring en al te veel perfectionisme. Waar begint de tekening en waar is het alleen zand? Het geeft me ook voldoening om alles met één veeg te laten verdwijnen. Er doemt meteen een nieuw beeld op, met nieuwe kansen." 

Draaien aan het Zandwiel

De kinetische toepassing van zand wordt in de tentoonstelling gesymboliseerd door het Zandwiel, een installatie van drie jonge ontwerpers, Jesse Hoeksema, Titus Wybenga en Joost Dingemans: de Staalslagers. De installatie bestaat uit een groot metalen wiel waaraan de bezoeker zelf mag draaien, waardoor zand naar boven wordt getransporteerd dat vervolgens als een zandgordijn naar beneden valt. Door dit vallende zand te belichten ontstaat er een beïnvloedbaar spel van schaduw en licht op de muur.

Zandanimatie

Naast het modeltekenen met zand houdt Sylvia Wybenga zich ook bezig met live zandanimatie. Samen met verteller Henk Dekker en pianist Tijn Wybenga werkt ze aan de uitvoering van de zandvoorstelling Zandijs, die van 21 februari t/m 1 maart 2015 diverse malen wordt opgevoerd. De expositie zelf is te zien van 20 december 2014 tot en met 8 maart 2015.