Kunstdummie

Trek in een tentoonstelling? Hier zijn tips!

Ook zo'n zin om iets nieuws te ontdekken? Er is zoveel moois te zien in museumland, maar waar begin je? DagjeWeg.NL heeft de tips. Vier mooie tentoonstellingen van dit moment die een bezoekje zeker waard zijn!


Museon: Nadoen is een kunst

Wat is er te zien?

Camouflage, schaduwen, goochelen, robots, … Het is allemaal nep. Of toch niet? Museon heeft een interactieve thematentoonstelling over deze onderwerpen: imitaties en namaak. Dat gebeurt overal: in de natuur, in de technologie en bij mensen. Sommige zweefvliegen lijken bijvoorbeeld heel erg op wespen, om zichzelf te beschermen. En voor heel veel onderdelen van het menselijk lichaam zijn reserveonderdelen bedadcht. Imitatie is een inspiratiebron voor onze eigen creativiteit. In Museon kun je zelf concurreren met robots en ontdekken hoe je een aap na-aapt. Camoufleer jezelf tussen de zebra’s of dans met je imitatie de sterren van de hemel.

Waar kun je terecht?

In het Museon in Den Haag, op alle dagen (behalve maandag) van 11:00 uur tot 17:00 uur. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 7 september 2014.


Nationaal Glasmuseum: Een Zee van Glas

Wat is er te zien?

Jan Taminiau, Andries Copier, Katherine Coleman, H.P. Berlage en Bernard Heesen. Zij lieten zich allemaal inspireren door de wetenschappelijke illustraties van Ernst Haeckel. Hij was een Duitse zoöloog die gefascineerd was door het leven onder water. Door zijn tekeningen, die dateren van rond 1900, bracht hij de diepe zee dichterbij. De tentoonstelling 'Een Zee van Glas' toont de illustraties van Ernst Haeckel en de daarop geïnspireerde glasobjecten, maar ook de organismen zelf: in een aquarium, onder de microscoop of op sterk water. Er worden diverse glastechnieken gebruikt door de kunstenaars.

Waar kun je terecht?

In het Nationaal Glasmuseum in Leerdam, op alle dagen (behalve maandag), van 10:00 uur tot 17:00 uur. Deze tentoonstelling is te zien tot en met 19 oktober 2014.