Kunstdummie

Toiletpoëzie mag niet op de Open Dag

'Ik zou hier niet naar binnen gaan!' Een meisje houdt me tegen bij het toilet. 'Er hangt echt een heftige geur!' Het zal wel meevallen, zeg ik en ik ga naar binnen. Een heel slechte keuze, bedenk ik te laat als ik bijna steil achterover sla van de geur. Eén blik op de wc-deuren en ik weet genoeg: het is bijna Open Dag. De schilders hebben weer eens een poging gedaan tot het verwijderen van de toiletpoëzie. 

door Janine van den Dool

Creatieve mensen leven zich nu eenmaal overal op uit en de toiletdeuren functioneren perfect als schilderdoek. Maar omdat de teksten hierop niet onderdoen voor een gemiddelde deur in een uitgaansgelegenheid, worden ze elk jaar vlak voor de Open Dag voorzien van een nieuwe laag verf. Je wilt de toekomstige studenten (en hun moeders) toch niet afschrikken?!

Zaterdag 1 februari is het zover, dan stelt de academie haar deuren open voor het publiek. Dat betekent dat we onze ateliers aanvegen, opruimen en toonbaar maken. We hangen alleen onze beste tekeningen op en schuiven mislukkingen onder tafel. Je kunt ook weer, al is het maar voor even, normaal over de gangen lopen zonder te struikelen over één of ander kunstwerk.(Let wel op: Hoog weggooi-risico voor rondslingerende kunstwerken door schoonmakers!)

De Open Dag is naast de Afstudeerexpositie in juni één van de leukste momenten van het jaar om een academie te bezoeken. Er is heel veel te zien en te doen op zo’n dag. Je kunt je portfolio laten beoordelen door docenten, een lezing bijwonen of een performance zien. Enthousiaste studenten leiden nieuwsgierige bezoekers rond in ateliers, langs werkplaatsen en kantine. Ik herinner me mijn bezoek aan de Open Dag in 2011. Helemaal enthousiast gemaakt kon ik niet wachten tot ik toelating kon doen en aan de opleiding kon beginnen.

Drie jaar later ben ik allang geen bezoeker meer en lopend door de gangen bedenk ik wel eens hoeveel mensen er in de loop van de tijd de academie hebben bezocht. Al sinds 1839 huist de academie aan de Prinsesgracht in Den Haag en in 1957 bestond de academie 275 jaar! Hiervoor ontving ze de titel ‘Koninklijke’. Klinkt chique toch?De tijd heeft zeker niet stilgestaan en de academie heeft sindsdien vele metamorfoses ondergaan. De opleiding ‘Reclame tekenen’ en ‘Meubelconstructie’ hebben plaats gemaakt voor ‘Graphic Design’ en ‘Interior Design’. Schilderezels zijn ingeruild voor een 3D-printer en uit computergestuurde lasercutters rollen de mooiste kunstwerken. In lokalen waar vroeger schilderijen werden gemaakt brainstormen nu studenten over hun nieuwe ‘Interactive Media Design’ project. Bij elke nieuwe lading studenten ontwikkelt de academie zich weer.Toch zullen sommige dingen altijd hetzelfde blijven, zoals het verven van de toiletdeuren, elk jaar opnieuw.

Wil je meer lezen over de geschiedenis van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten Den Haag? Of wil je de Open Dag bezoeken? Bezoek dan de website.