Kunstdummie

This Is Not A Chicken

Kunstenaar Koen Vanmechelen heeft zich uitgeleefd in Museum Het Domein in Sittard. Hij heeft er een groot laboratorium van gemaakt, voor de expo This Is Not A Chicken. 

- Helaas Kunstdummie, je bent te laat om deze kunst te ontdekken! - 

This-Is-Not-A-Chicken-Kunstdummie

Kosmopolitische kip

Dat kunst en wetenschap goed samen door één deur kunnen, bewijst de Belgische Vanmechelen. Je kunt hem kennen van zijn conceptuele kunst, bijvoorbeeld het Cosmopolitan Chicken Project. Daarmee wilde hij een kosmopolitische kip kweken, door kippenrassen van over de gehele wereld te kruisen. Vanmechelen wilde zaken als nationalisme, multiculturalisme, bioculturele diversiteit, identiteit, fertiliteit en immuniteit aan de orde stellen. In 1999 begon hij met het kruisen van een Vlaamse kip, de Mechelse Koekoek, met een Franse: de Poulet de Bresse. Het resultaat doopte hij de ‘Mechelse Bresse’. Zijn huidige kosmopolitische kip heeft onder meer Chinees, Amerikaans, Russisch, Cubaans en Senegalees bloed in zich. 

Dromedaris in het museum

Nu terug naar Sittard. Voor zijn tentoonstelling This Is Not A Chicken heeft Vanmechelen het museum omgebouwd tot een reusachtig artistiek-wetenschappelijk laboratorium. Hier presenteert hij voor het eerst zijn zogenaamde MECC-project (Mushroom, Egg, Chicken, Camelids). Zoals de naam het al zegt, staan daarbij kippen, kameelachtigen, champignons en de mens centraal. Er wordt een kringloop gecreëerd die herinnert aan Full Farm, een Amerikaans ecologische kunstproject uit de jaren zeventig. Er komt een dromedaris te wonen in de grote zaal en de binnenplaats. De mest van dit dier wordt de grondstof voor een paddenstoelenkwekerij, ook in het museum. Deze paddenstoelen komen op het menu van de achttiende, meest recente, generatie binnen het Cosmopolitan Chicken Project: de Mechelse Sulmtaler. De eieren van deze kippen spelen ook een rol spelen binnen de tentoonstelling. 

Gratis rondleiding

Wil je dit met eigen ogen zien? Sluit aan bij de gratis rondleiding op zondag 1 maart om 15:00 uur. Zondag 15 maart om 15:00 uur zal Koen Vanmechelen zelf een lezing houden. De tentoonstelling is te zien tot en met 7 juni 2015.