Kunstdummie

Tentoonstelling rondom vernieuwer William Klein

Fotografiemuseum Foam sluit het jaar af met een overzichtstentoonstelling van William Klein. Wie? William Klein (1928), die kunstenaar die al zestig jaar bezig is. Het museum staat nu volledig in het teken van leven en werk van deze legendarische fotograaf, cineast en grafisch ontwerper.


Immense invloed

Je kunt gerust zeggen dat zijn werk van immense invloed is geweest op de fotografie van de tweede helft van de twintigste eeuw en nog steeds is het actueel. In de tentoonstelling is ruim aandacht voor het baanbrekende werk dat Klein maakte in New York in de jaren vijftig. Eveneens is werk te zien gemaakt in Rome, Moskou en Tokyo.

De opdrachten voor Vogue laten zien dat Klein een groot vernieuwer was op het gebied van de modefotografie. Naast zijn vroege experimenten met abstracte fotografie zijn in Foam ook de beschilderde en monumentale contactafdrukken te zien die hij de laatste decennia maakte. In de bibliotheekruimte Foam 3h wordt een selectie getoond van de speelfilms en documentaires die Klein maakte.

Dit unieke overzicht van William Klein is samengesteld door Foam en zal alleen in Amsterdam te zien zijn. Klein is 19 december zelf aanwezig bij de opening van zijn tentoonstelling. 

Controversieel boek

In 1956 zette William Klein met zijn boek Life is Good & Good for You in New York - Trance Witness Revels alle toen geldende fotografische conventies op zijn kop. Hij liet een samenleving zien die niet strookte met het Amerikaanse zelfbeeld. Het controversiële boek was hemelbestormend, zowel wat betreft fotografie als ontwerp, en heeft sindsdien niets aan kracht verloren. Tussen 1956 en 1964 maakte William Klein vier stedenboeken die de nog jonge fotografische tradities op losse schroeven zetten. New York, Rome, Moscow en Tokyo zitten vol grofkorrelige, bruuske foto's die de vier steden op een, tot dan toe, ongekende manier weergeven. Zijn beelden van het leven in deze steden zijn van een genadeloos realisme en tegelijk een visuele weerslag van de psychologische, sociale en economische stemming van die tijd. Deze boeken, en in het bijzonder New York, zijn van ongekende invloed op generaties fotografen en ontwerpers van fotoboeken.

Films en commercials

William Klein was ook zeer vernieuwend en invloedrijk op het gebied van film. Hij maakte vanaf de jaren zestig vele speelfilms en documentaires, waaronder Who Are You, Polly Magoo, Cassius the Great, Mr.Freedom and Le Couple Témoin. Ook regisseerde hij meer dan 250 commercials. Klein ontving diverse prestigieuze prijzen voor zijn werk, waaronder de Prix Nadar, de Hasselblad Award, en vorig jaar de Outstanding Contribution to Photography Award van de jaarlijkse Sony World Photography Awards. Het werk van William Klein is wereldwijd in tal van musea en galeries geëxposeerd waaronder in Italië, Frankrijk, Rusland, Spanje en Duitsland. Tot begin van dit jaar was een groot overzicht van zijn werk te zien in het Tate Modern in Londen.

William Klein: zelfstandig, eigenzinnig, ongrijpbaar en dwars, maar in alles uiterst getalenteerd. Tentoonstellingen van zijn werk zijn in Nederland zeldzaam. Nu te zien in Foam, 20 december 2013 tot en met 12 maart 2014. Dagelijks open van 10.00 uur  tot 18.00 uur, donderdag en vrijdag tot 21.00 uur. Entree: € 8,75 (William Klein-toeslag: €1,25)