Kunstdummie

Nieuw schilderij Vincent van Gogh ontdekt

Hoera, het is feest in het Van Gogh Museum. Er is een nieuw schilderij van Vincent van Gogh (1853-1890) ontdekt en het heet Zonsondergang bij Montmajour. Dit schilderij is in 1888 geschilderd.

Directeur Axel Rüger is bijzonder in zijn nopjes: “Zo'n grote ontdekking is in de geschiedenis van het Van Gogh Museum nog nooit voorgekomen. Het is al zeldzaam dat er een nieuw schilderij aan het oeuvre van Van Gogh kan worden toegevoegd. Maar wat extra bijzonder is, is dat het een scharnierstuk is. Bovendien zien velen het kunstwerk als het hoogtepunt van zijn artistieke prestatie, de periode dat hij in het Zuid-Franse Arles woonde en werkte. In diezelfde periode schilderde hij ook wereldberoemde werken als Zonnebloemen, Het gele huis en De slaapkamer." 

Twee brieven
Er is natuurlijk uitgebreid onderzoek naar gedaan. Louis van Tilborgh en Teio Meedendorp, twee senior onderzoekers van het Van Gogh Museum, vertellen: “We hebben kunsthistorisch onderzoek gedaan naar de stijl, voorstelling, materiaalgebruik en context, en alles wat wij vonden wees erop dat dit werk van Van Gogh is.” De locatie op het schilderij is bijvoorbeeld herkend - niet ver van Arles bij de heuvel Montmajour – en verder zijn er twee brieven van de kunstenaar uit de zomer van 1888 die letterlijk naar het schilderij verwijzen. Van Gogh schrijft dat het was mislukt, dat is te verklaren omdat het schilderij naast sterke en duidelijk kenmerken van Van Gogh ook zwakke en minder trefzekere passages heeft.

Vincent had grote plannen met dit schilderij. Met dit stuk wilde hij zichzelf presenteren als 'dichter' onder de landschapsschilders. Hij zat dus ook diep in de put toen hij vond dat bepaalde problemen niet overtuigend waren opgelost. Van Gogh was vaak ontevreden over zijn prestatie, ook wereldberoemde stukken vond hij soms minder geslaagd.

Zelf zien?
Wil je dit werk met eigen ogen zien? Zonsondergang bij Montmajour is van 24 september tot en met 12 januari 2014 dagelijks te zien in het Van Gogh Museum in Amsterdam, als onderdeel van de tentoonstelling Van Gogh aan het werk.

Fotobijschrift: 
Zonsondergang bij Montmajour, 1888
Vincent van Gogh (1853-1890)
Particuliere collectie