Kunstdummie

Laatste week voor de Gouden Eeuw

De tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld, is alleen deze week nog te zien in het Amsterdam Museum. Daarna sluit de expositie haar deuren.

De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld vertelt het verhaal van een eeuw vol economische bloei, hoogwaardige schilderkunst en rijkdom. De Zwarte Bladzijde van de Gouden Eeuw voegt daar de nare kant aan toe: de Gouden Eeuw wordt namelijk ook getekend door slavernij en oorlog. Het Amsterdam Museum brengt beide verhalen in beeld met een groot aantal historische topstukken van onder andere Rembrandt, Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Melchior d'Hondecoeter en Dirck Hals. (Wie? Ja, die!) Daarnaast maken allerlei multimediatechnieken de tentoonstelling boeiend.

Een samenleving in ontwikkeling
De 17de eeuw is een historische periode die tot de verbeelding blijft spreken en die ook wel wordt beschouwd als de belangrijkste grondlegger voor het hedendaagse Nederland. In 2013 wordt het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachtengordel gevierd en de 150 jaar afschaffing van de slavernij herdacht. Een mooi moment om door middel van een tentoonstelling aandacht te schenken aan deze turbulente eeuw.Centraal in deze presentatie staat de toenmalige Nederlandse samenleving die enorm in ontwikkeling en beweging was. De tentoonstelling belicht de invloed die deze ontwikkelingen hadden op de politiek, religie, economie en cultuur en wat dit betekende voor het persoonlijk leven van een dienstmeid, schipper, slaaf of koopman.

Over het Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam; over toen, nu en straks. De vier kernwaarden ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap vormen de basis van het DNA van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst.  Het museum ziet het als haar maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren.