Kunstdummie

Kunst door boeven uit de bajes

Gevangenen uit de beroemde Kresti-gevangenis in St. Petersburg hebben hun kunst opgestuurd naar Amsterdam, omdat het dit jaar het Nederland-Ruslandjaar is. Hun kunstwerken worden voor het eerst getoond, in combinatie met kunst van gevangenen uit de evenzeer beroemde Amsterdamse Bijlmer Bajes. 

Het werk in de Bijlmer Bajes werd speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt door gedetineerden, met name door jongeren uit de TOP 600, onder leiding van onder meer de bekende acteur Peter Faber. Gerenommeerde Russische kunstenaars hebben zich door de Kresti-gevangenis laten inspireren en die werken zijn ook te zien. 

Op 29 november wordt de kunst geveild tijdens een benefietavond in Russische stijl. De opbrengst is voor de Themis Foundation for Prison Reform en de Peter Faber Stichting. Daarmee worden in Nederland en andere delen in de wereld creatieve projecten voor gevangenen gefinancierd.

Kresti?
'Kresti' betekent 'Kruizen''. In de Kresti-gevangenis in St. Petersburg moesten veel beroemde schrijvers, kunstenaars, politici en dissidenten jarenlang wachten op hun proces. Nu is de gevangenis een centrum van hervorming en krijgen de gevangenen creatieve therapie.

Begin december kan het grote publiek het werk van Kunst als breekijzer in de Stopera zien.

Bezoek ook de Facebookpagina van Kunst als Breekijzer.