Kunstdummie

Hoe verzamelt een kunstenaar?

Hoe verzamelt een kunstenaar? Acht hedendaagse kunstenaars laten werk zien in De Mesdag Collectie. Voor elk van hen is verzamelen belangrijk. Het speelt een grote rol in hun werk. De collectie is te zien van 14 december 2013 tot en met 12 januari 2014. 


Inspiratie voor deze tentoonstelling is Hendrik Willem Mesdag, die niet alleen schilder was, maar ook fervent/verfend kunstverzamelaar. De Mesdag Collectie, welke onder het beheer van het Van Gogh Museum valt, toont de omvangrijke kunstverzameling van Mesdag in zijn voormalig woonhuis en museum.

De tentoonstelling is volledig samengesteld door de cursisten van 'De kunst van het tentoonstellen', een cursus die door het Van Gogh Museum wordt gegeven. De twaalf curatoren in spé leren alle aspecten van het maken van een tentoonstelling kennen, onder begeleiding van specialisten van het Van Gogh Museum.

Hoe verzamelt een kunstenaar?

De tentoonstelling 'Hoe verzamelt een kunstenaar?' toont grappige, serieuze en ontroerende kunstwerken met uiteenlopende verhalen en emoties. De acht kunstenaars (Edwin Deen, Lernert & Sander, Pet van de Luijtgaarden, We Make Carpets, Karianne Kirsten, Saskia Laurant, Stef Kreymborg en Meinbert Gozewijn van Soest) tonen ieder op eigen wijze hun drang voor verzamelen. Zo toont Edwin Deen portretten van een stad aan de hand van alledaagse voorwerpen, zoals flessen, viltstiften en rollen Mentos. Stef Kreymborg maakte 'De Klaagmuur van Eenzame Sokken', om de persoonlijke verhalen achter alledaagse voorwerpen te tonen. 

Speciaal voor de tentoonstelling zal het kunstenaars-trio 'We Make Carpets' een tapijt maken van krijt. Een eerbetoon aan het tapijt naar het ontwerp van Theo Colenbrander uit de Mesdag Collectie. Bij alle kunstenaars staat de hartstocht van het zoeken, vinden, ordenen en vastleggen voorop, met liefde en grote zorgvuldigheid.

De kunst van het tentoonstellen

De cursisten zijn allen afkomstig uit de creatieve en museale sector, zoals beeldend kunstenaars, fotografen, ontwerpers, kunsthistorici, met de ambitie om tentoonstellingen te maken en te organiseren. De cursus biedt een eerste verkenning en de mogelijkheid om een waardevol netwerk van professionals uit het werkveld van de beeldende kunst op te bouwen.

De komende weken, tot aan de opening op 13 december 2013, doen de cursisten wekelijks verslag van het proces van het maken van de tentoonstelling op de website van De Mesdag Collectie. 


De compositie op de foto hieronder heet 'Local Collections, Collection20130510-20130525' (2013) en is van de hand van Edwin Deen. De foto bovenaan is gemaakt van de installatie 'Tent' uit 2007, van Saskia Laurant.