Kunstdummie

#ffcultureeldoen@Rijksmuseum

Sinds de feestelijke heropening van het Rijksmuseum in Amsterdam ben ik er nog niet geweest. En als kunststudent kan dat natuurlijk écht niet. Om de grote massa en lange wachtrijen te vermijden kies ik een mooie voorzomerse dag uit (strakblauwe lucht, 19 graden) om het museum te bezoeken. 

door Janine van den Dool

Er is een speciale  app verkrijgbaar die kan dienen als audiotour die ik probeer te downloaden. Maar anti-hip als ik ben is mijn telefoon natuurlijk te oud. Gelukkig gaat vriendlief mee en oordopjes delend lopen we door het museum. Ondanks het mooie weer buiten is het nog best druk binnen. Vooral in de zeventiende-eeuwse zaal is het opvallend druk voor één bepaald schilderij. Ik ben niet zo groot en zie dus zo snel niet welk schilderij het is. Uit de massa steken tientallen telefoons en camera’s de lucht in. Op de schermpjes kan ik zien dat het om de Nachtwacht gaat (Rembrandt, 1642). Ze draaien hun rug naar het schilderij en lachen naar de camera. Cheese! #Nachtwacht #Rijksmuseum #ffcultureeldoen. 

Sinaasappel in de hand

De Nachtwacht is het beroemdste werk van Rembrandt en misschien wel van heel het Rijksmuseum. Het is de meest gekozen achtergrond voor selfies in musea. De zelfportretten van Vincent van Gogh, de vader van de selfies, staan op nummer twee. Even verderop bewonder ik een portret van Prinses Maria Stuart, de weduwe van Willem II Prins van Oranje. (Batholomeus van der Helst, 1652) Ze heeft een hagelwitte jurk aan als teken van koninklijke rouw. Een vrouw komt naast mij staan en wijst vol verbazing naar de sinaasappel in haar rechterhand. ‘Nou jaaa’ zegt ze, ‘Draagt ze zo’n mooie jurk, heeft ze een sinaasappel in haar hand!’ Ik moet me inhouden om niet in lachen uit te barsten. Dit museumbezoek is een 4-dimensionale belevenis! Schilderijen, selfies, museum-app én extra bezoekerscommentaar. 

Zoekplaatjes

Oude schilderijen zijn soms net zoekplaatjes, er zitten zoveel verborgen symbolen in verwerkt. Die sinaasappel verwijst bijvoorbeeld naar Maria’s veel te vroeg overleden man, Prins van Oranje. Wanneer je in kunstwerken de verborgen betekenissen kan ontdekken wordt een museumbezoek steeds leuker en interessanter. Zo is Maria Stuart nog op andere schilderijen te zien van andere meesters. Dit deden ze om elkaar te overtreffen. Misschien willen wij elkaar ook wel overtreffen. Hoeveel culturele selfies heb jij al?