Kunstdummie

Feest en kunst rondom Chinees Nieuwjaar

De Chinezen vieren hun eigen jaarwisseling op 31 januari en dat gaat gepaard met veel festiviteiten. Dit nieuwe 'Jaar van het Paard' wordt ook ingeluid in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het zijn de laatste dagen dat je de tentoonstelling 'Ming. Keizers, kunstenaars en kooplui in het oude China' kunt bekijken. En er wordt dim sum uitgedeeld! 


Maar de Nieuwe Kerk heeft in de aanloop naar het Chinese nieuwe jaar nog veel meer activiteiten op het programma staan. Je kunt meedoen en mee genieten met een ticket voor de tentoonstelling op zak. Een theeceremonie, muziek en workshops... zo raak je helemaal in de stemming. 

De tentoonstelling in de Nieuwe Kerk omvat een originele en exclusieve Ming-collectie. Sieraden, porselein, aardewerk, meubels, textiel, schilderijen en tekeningen laten de rijkdom en luxe van de keizers uit het oude China zien. 

De Ming-dynastie werd in 1368 door Zhu Yuanzhang uitgeroepen na verdrijving van de khans van de Yuan Dynastie. Ming betekent letterlijk: schitterend. Het zou een langdurige en stabiele dynastie blijken en vele grote maatschappelijke en culturele prestaties leveren. De tentoonstelling in de Nieuwe Kerk geeft een beeld van deze successen, vele daarvan in kunst en cultuur. De tijd van de dynastie, die esthetiek hoog in het vaandel had staan, kenmerkte zich door grote sociale veranderingen en een bloeiende, consumptiegerichte cultuur. 

Het Chinese Nieuwjaar wordt op diverse plekken gevierd. Lees meer! 

De foto hierboven is gemaakt door Evert Elzinga.