Kunstdummie

Erwin Olaf is 'Kunstenaar van het jaar'

Hoera voor Erwin Olaf! Deze kunstenaar is verkozen tot 'Kunstenaar van het jaar 2014'. Na 56.000 stemmen en vier rondes bleek dat Olaf, van de acht finalisten, het beste gewaardeerd wordt. Hoe word je Kunstenaar Van Het Jaar? Een greep uit de loftuitingen op Erwin Olaf: 

“Al vele jaren toonaangevend fotograaf met geheel eigen en zeer unieke dus ook veel gekopieerde werkwijze. De vele kopieerders echter kunnen niet aan zijn kwaliteit en finesse tippen! Hij verdient het om als internationaal bekende en beroemde fotograaf op deze wijze waardering te krijgen van het wel erg superkritische Nederlandse publiek.” 

“Erwin Olaf blijft zich vernieuwen, ook door zich toe te leggen op juist oude afdruktechnieken.” 

“Het werk van Erwin Olaf blijft fascineren, hoe vaak je er ook naar kijkt. Daarnaast geeft het werk blijk van een enorm vakmanschap.” 

“Iemand die schoonheid, perfectie koppelt aan lef en moed; iemand die nieuwe paden durft te bewandelen en zich durft uit te spreken; een kunstenaar van formaat.” 

“Iedere keer als ik een foto van Erwin Olaf zie ontroert die me.”

“Zijn fotoseries vind ik vaak ‘buitenaards’, of beter gezegd: iets wat buiten de werkelijkheid ligt, waardoor je even (kijkend naar een bepaalde foto) de waan van alledag vergeet, dat is kunst met een grote K.” 

“Erwin Olaf zijn werk laat je denken, dromen, sidderen, slikken, knikken, staren, knipperen en vooral genieten, genieten en genieten. “

“Erwin Olaf is een veelzijdig kunstenaar, maar zijn fotowerk is beter dan goed, het is fenomenaal.”

“Als er één Nederlandse kunstenaar is die de tijdgeest in zijn werk weet te vatten, is het Erwin Olaf.”

“Het werk van Erwin Olaf is om van te smullen, om van te leven. Het is niet voor even, het is voor het leven.”

De verkiezing Kunstenaar van het Jaar is de oudste en verreweg grootste verkiezing op het terrein van kunst in Nederland. Er zijn vier verkiezingsrondes, waarbij een omvangrijk panel van deskundigen en ook het publiek hun stemmen uitbrengt. 

Eerder werden Giovanni Dalessi (2013), Ted Noten (2012), Sam Drukker (2011), Ans Markus (2009/2010), Henk Helmantel (2008), Ad Arma (2007), Jeroen Hermkens (2006), Jacques Tange (2005), Jurriaan van Hall (2004) en Corneille (2003) Kunstenaar van het Jaar.