Kunstdummie

Dorpsjongen Vincent van Gogh inspireert in het Kröller Müller Museum

108 werken van Vincent van Gogh en 24 andere kunstenaars. Ze hangen gebroederlijk naast elkaar in de expositie Van Gogh & Co. Dwars door de collectie. Deze schilders waren óf een inspiratiebron voor Vincent van Gogh óf door hem geïnspireerd. Zoek de gelijkenissen en speur naar die typische Van Gogh-kenmerken! 

Van-Gogh-Kroller-Muller-postbode

Fransman

"De Fransen doen graag alsof Van Gogh een Fransman is", lacht Liz Kreijn, hoofd collectie en presentatie van het Kröller Müller Museum. "Maar daar doen wij natuurlijk niet aan mee, hij is een echte Nederlander!" Wel schilderde Van Gogh bijna al zijn meesterwerken in Frankrijk, daar woonde hij het grootste gedeelte van zijn leven. "Helaas leefde hij net niet lang genoeg om de genoegens van zijn succes te smaken."

Zonnebloemen

Helene Kröller Müller, die de museumcollectie is begonnen, bouwde haar werk op rondom de werken van Van Gogh. Ze vond hem een keerpunt in de kunstgeschiedenis en kocht als tweede werk in haar collectie het stilleven 'Zonnebloemen' aan. Het was haar lievelingswerk, zozeer zelfs dat ze na haar dood in het museum werd opgebaard onder dat schilderij.

Lees de volledige reportage van 'Van Gogh & Co. Dwars door de collectie'!

Van-Gogh-Kroller-Muller-ommuurd-korenveld
Van-Gogh-Kroller-Muller-zaal