Kunstdummie

Dit kan mijn kleine zusje NIET

Een grote witte envelop met rode kroontjes erop ligt op mijn deurmat. Het is een brief van de kunstacademie. Toen ik drie jaar geleden zo’n soortgelijke brief op de deurmat vond rende ik juichend de woonkamer binnen. Ik was aangenomen!! Mijn dag kon niet meer stuk, sterker nog, mijn hele leven kon niet meer stuk! Nu maakt deze envelop mij een beetje verdrietig en met tegenzin maak ik ‘m open. Het is mijn eindrapport. De dikgedrukte letters onderaan de pagina vertellen mij wat ik wat ik al wist: Niet bevorderd.


door Janine van den Dool

'Ik word een hele grote' 

Toen ik werd aangenomen bij alle drie de kunstacademies waar ik toelating deed, wilde ik direct het Stedelijk Museum al bellen. Hallo met Janine, ik word een hele grote, dus hou me goed in de gaten hè! (De kunst van overdrijven heb ik in ieder geval onder de knie.) Wist ik veel dat het allemaal veel ingewikkelder zou worden. “Het lijkt me een goed idee als jij je huidige studie inruilt voor een meer theoretische studie, bijvoorbeeld Kunstgeschiedenis”, adviseerde mijn decaan mij meerdere keren. Het idee sprak me ergens wel aan. Bij de lessen Kunstgeschiedenis op de academie zit ik namelijk altijd vooraan en haal goede cijfers. 

Geen kunst maar frustratie

Koppig als ik ben, of is het doorzettingsvermogen?, ploeterde ik toch nog een jaar door. ‘Studenten die voor de opleiding Kunstgeschiedenis kiezen zijn te bang om naar de kunstacademie te gaan!’ riep ik altijd. Nee bedankt, ik blijf waar ik zit! Helaas baarde mijn oefening geen kunst, maar enkel frustratie. Met gemengde gevoelens kijk ik terug op mijn tijd aan de kunstacademie, het was er in elk geval nooit saai! De rotzooi in het atelier, de heerlijke vaagheid waarmee alles geregeld werd, alles kon en niks was te gek. Dat zal er op een universiteit toch heel anders aan toe gaan. Toch kan ik niet wachten om in stapels mooie kunstboeken te duiken of plaats te nemen in de collegebanken van de universiteit. Als ik de kunst niet zelf kan maken, dan wil ik er wel àlles over weten! Want mijn liefde voor kunst, dat krijgt geen kutjuf klein.

P.S. ‘Een kunstenaar heeft geen weekend, laat staan vakantie!’ zei een docent ooit tegen mij. Maar omdat ik toch geen kunstenaar meer ben is dat probleem ook de wereld uit. ;) Fijne vakantie!

P.P.S. De volgende column van Janine verschijnt pas weer in september! Daarin lees je over haar leven op de universiteit, zal ze de kunstacademie gaan missen?