Kunstdummie

De reislust van een kunsthistoricus

Als kunsthistoricus is het de normaalste zaak van de wereld om vaak op reis te gaan. Eén van mijn docenten zit om het weekend wel in Frankrijk of Ierland om kastelen en kerken te bekijken. En als ze met haar gezin op vakantie gaat slaat ze geen enkel kasteel of kerkje over.

Parijs-Kunstdummie-Janine-Pompidou

Weekendje kunst kijken

Ook wij worden aangestoken door haar reiskoorts, na het college krijgen we altijd wat reistips mee: “Als je toevallig dit weekend niks te doen hebt, er is een leuke tentoonstelling in Aken.” Of: “In Ethiopië kun je middeleeuwse bijbels bekijken, dat is zeker de moeite waard, echt heel bijzonder.” Bedankt voor de tip mevrouw, ik had dit weekend nog geen plannen. Ethiopië lijkt me een wat ambitieuze bestemming, maar een weekendje kunst kijken dichter bij huis zie ik wel zitten. Je moet tenslotte ergens beginnen.

Stad van de schone kunsten

Leiden, vrijdagmorgen 05:00. Zevenendertig eerstejaars kunststudenten staan bibberend van de kou en de slaap te wachten op de bus. Sommige van hen hebben helemaal niet geslapen en hebben ‘s nachts doorgewerkt om de laatste opdracht van de tentamenweek op tijd af te krijgen. De bestemming van de bus? Parijs! De stad van de schone kunsten. De stad waar Picasso woonde, Matisse, Manet en vele andere grote namen. De stad waar je wel drie maanden kunt blijven en dan nog niet alles gezien hebt.

Mona Lisa

Je hebt Parijs niet gezien, als je niet een bezoek aan het Louvre hebt gebracht. Ook wij sluiten ons aan in de rij vol toeristen die de Mona Lisa willen zien. En daar hangt ze dan, veilig weggestopt achter centimeters dik glas. Ze kijkt je aan met een vreemd lachje alsof al die aandacht haar niet zoveel meer doet. Ze is immers al honderden, zo niet duizenden keren gefotografeerd en op selfies vastgelegd. De concurrentie in de zaal is niet voor de poes. Tegenover het wereldberoemde schilderij van Leonardo Da Vinci hangt een metershoog doek waar de Mona Lisa wel achtendertig keer in past. Het wordt slechts door een enkeling bekeken. Ik ben groot en jij bent klein, dat is niet eerlijk! 

Pizza in Rome

Drie dagen, een kathedraal, zes musea en een bezoek aan Versailles later, zit onze kunstreis er weer op. Met halve oogjes en blaren op onze voeten rollen we doodmoe de bus in. De volgende dag zit na een kort nachtje slaap bijna iedereen weer netjes in de collegebanken. (Van herfstvakantie hebben ze hier nog nooit gehoord.) De docent weet me wakker te houden en praat vol passie over de fresco’s van Giotto. Hij spreekt de naam van de kunstenaar uit alsof hij een pizza besteld in Rome. Misschien een idee voor volgend weekend? 

P.S. Ook een weekendje Parijs gepland? Sla dan het Musée d’Orsay niet over. Dit prachtige museum herbergt een enorme schat aan schilderijen en sculpturen van kunstenaars als Manet, Matisse, Van Gogh, Gaugain en Cezanne. 

P.P.S. Zin in wat meer actie? In het Palais de Tokyo kun je tot middernacht hedendaagse kunst bekijken. Ze hebben een tof museumcafé en een mooie winkel. 

Parijs-Kunstdummie-Janine-Louvre