Kunstdummie

De huiskamers van Arnhems Spijkerkwartier als pop-up galeries

Voor de tweede keer vindt in het weekend van 5 en 6 oktober Kunst op de Koffie plaats in het Arnhemse Spijkerkwartier. Vijfentwintig kunstenaars uit heel Nederland tonen en verkopen een weekend lang hun werk in pop-up galeries bij particulieren thuis.

Kunst op de koffie
Kunst op de Koffie is ontstaan vanuit de behoefte nieuwe verbindingen te maken tussen kunstenaars en publiek. Zo ontstond de huiskamer als tentoonstellingsplek. Bewoners in het Spijkerkwartier stellen een weekend lang hun huis open voor kunstenaars, bewoners van de wijk, kopers en nieuwsgierige bezoekers. Veel kunstenaars hebben voor deze tentoonstelling werk gemaakt dat speciaal voor de plek is bedacht. 

Sylvia Evers tijdens Kunst op de Koffie 2011. Foto: Job van Nuenen

Zo creëert Gerda Ten Thije in een huis aan de 2de Spijkerdwarstraat een hele eigen wereld met tekeningen, levende vogels in kooien en opgezette vogels. Gerda geeft het huis de ambiance van een volière door in het hele huis vogels te laten klinken en de muziek van Olivier Messiaen. 

Rosemin Hendriks exposeert in de Herbergier, een woongemeenschap midden in het Spijkerkwartier voor mensen met dementie. De aandacht die ze in haar werk heeft voor de lijnen van haar eigen gezicht heeft ze nu ook ingezet in portretten van bewoners die ze speciaal gemaakt heeft voor Kunst op de Koffie. 

Maarten Hoogendijk, dit jaar afgestudeerd bij ArtEZ, toont installaties en tekeningen in een licht en ruim huis aan de Kastanjelaan, de locatie waar de vorige editie van Kunst op de Koffie het werk van Aline Eras te zien was.

Judit Hettema exposeert in een studentenhuis aan de Parkstraat, Jeroen Arians op een ruime zolderwoning in de Hertogstraat, Rob Sweere in de portierswoning van het voormalig Stedelijk Gymnasium en Roos Holleman hangt haar werk in een statig huis aan de Boulevard Heuvelink. 

Alle werken krijgen in de verschillende huizen een eigen plek; in de kamer, boven de bank, op het toilet of waar dan ook.Speciaal voor deze editie heeft iedereen een grafiek gemaakt die gebundeld te koop wordt aangeboden. Deze speciale editie is vanaf 16 september al te zien in café Dudok in Arnhem. 

Op zondagmiddag 6 oktober is vindt als afsluiting een veiling plaats van werk alle deelnemende kunstenaars.

De 25 kuntenaars komen uit Arnhem, Apeldoorn, Nijmegen, Den Haag, Amsterdam, s’ Hertogenbosch, Rotterdam en Utrecht. Naast alle installaties, fotografie, schilderijen, tekeningen en ruimtelijk werk dat je kan bekijken in de huiskamers is er een aanvullend programma van muziek, poëzie en theater.

Hanneke de Jong treedt het hele weekend op tijdens de koffie in Look eten & drinken. Een speciaal Dichtershuis wordt gevormd door studenten Creative Writing van ArtEZ onder leiding van toneelschrijver Jibbe Willems. Residence Gelre is dit jaar de locatie voor een In Situ tentoonstelling die in samenwerking met de afdeling Fine Art van ArtEZ in ontwikkeld. Locatietheater met muziek en video is te zien in de Driekoningenstraat en zondagochtend klinkt een klassiek huiskamerconcert met musici van, o.a het Gelders Orkest in de Gelegenheid aan de Prins Hendrikstraat te Arnhem. 

Bezoekersinformatie
Kunst op de Koffie
Locatie het Spijkerkwartier Arnhem
Kassa de Lommerd Spijkerstraat 185a
Openingstijden 12 tot 17 uur
Entree 5 euro

Extra:
6 oktober VEILING van werk van alle deelnemende kunstenaars.
Aanvang 17.15
Veilingmeester Peter van Os
Locatie de Lommerd Spijkerstraat 185a Arnhem