Kunstdummie

Blauwtje lopen bij KAdE

Kunsthal KAdE hangt straks vol met blauwe kunst, tijdens de tentoonstelling Blueprint/ Blauwdruk. Op de begane grond zie je zo'n veertig 'blueprints', een project van kunstenaar Sebastiaan Bremer, samen met architectenbureau SO - IL (Solid Objectives, Florian Idenburg en Jing Liu). De eerste en tweede verdieping zijn gereserveerd voor ongeveer twintig jonge kunstenaars met Amersfoortse binding. Elke van deze kunstenaars laten een werk zien dat ze hebben gemaakt naar aanleiding van het idee van de ‘blauwdruk’. De jonge Amersfoortse kunstenaars staan aan het begin van hun carrière, in tegenstelling tot de kunstenaars uit het project van Sebastiaan Bremer en SO - IL. 

Origineel procédé

Waarom is een blauwdruk kunst? Jarenlang werden architectonische plannen en ontwerpen van designers afgedrukt op speciale ‘blauwdrukken’ om plannen te dupliceren. Door de opkomst van alle digitale hulpmiddelen is zowel de architectonische wereld als de ontwerpwereld totaal veranderd. Iedereen ontwerpt tegenwoordig op de computer. In New York zit echter nog een bedrijf dat volgens het originele procédé ‘blueprints’ produceert. Ongeveer vijftien jaar geleden vroegen kunstenaar Sebastiaan Bremer en vormgever Pieter Woudt aan collega’s en vrienden of zij een ‘blueprint’ wilden maken, gebaseerd op een werk dat zij zagen als een ‘blauwdruk’ voor hun oeuvre. 

In 2014 gaat Bremer, ditmaal in samenwerking met architectenbureau SO - IL het project herhalen in KAdE, met onder meer veel deelnemers die ‘toen’ ook deelnamen. Is hun visie veranderd? Wat zijn hun blauwdrukken nu? Aan de selectie van toen worden architecten, ontwerpers en kunstenaars toegevoegd die toentertijd buiten beeld waren gebleven of inmiddels interessant zijn geworden.

Verhuizing

De tentoonstelling is te zien van 16 februari tot en met 23 maart 2014 in Kunsthal KAdE. Blueprint/Blauwdruk is de laatste tentoonstelling in de huidige locatie van KAdE. Vanaf het voorjaar van 2014 is Kunsthal KAdE gehuisvest in het Eemhuis aan het Eemplein in Amersfoort.