Kunstdummie

Arnulf Rainer drukt zijn eigen handschrift op de kunst

Hij is er een held in: overschilderen. De 'Ubermäler' Arnulf Rainer opent zelf een expositie in het Cobra Museum, vol met recente kunst van eigen hand. Het meeste is nog niet eerder in Nederland vertoond! 

Cobra-Arnulf-Rainer-aanhetwerk

Eén lang kunstwerk

De Oostenrijkse kunstenaar Arnulf Rainer is de afgelopen vijftien heel druk geweest en nu mag het publiek er eindelijk van meegenieten. De kunstenaar zelf opent in het Cobra Museum de expositie Arnulf Rainer, waar zo'n tachtig werken te zien zijn. Niet alleen nieuw werk, maar ook vroeger werk, om de ontwikkeling in zijn kunst te laten zien. Alle werken worden daarom ook naast elkaar gehangen, als één lang kunstwerk.

Met handen en vingers

Rainer, die samen met onder meer Karel Appel een nieuwe draai gaf aan het expressionisme, werd vooral bekend door zijn 'Übermalungen'. Letterlijk vertaald: Rainer schildert foto's en ander beeld over, het liefst met handen en vingers! Eerst wordt de foto gemanipuleerd, sommige delen worden uitgelicht of uitgesneden en daarna begint het verven. In het geval van Rainer was het meer 'vegen' en 'slaan', al is hij daarmee gestopt toen hij wat ouder werd en de inspanning hem teveel werd. Maar ook nu nog is zijn handschrift onmiskenbaar te zien. Bekijk zelf zijn werk van de afgelopen vijftien jaar en de overgang die hij maakte in zijn werk.