Kunstdummie

22.000 bezoekers voor Rubens

Ben jij er al geweest? De tentoonstelling Rubens, Jordaens, Van Dyck. De Vlaamse Barok is een groot succes, vanuit heel Nederland en ook uit België komen bezoekers naar Rijksmuseum Twenthe in Enschede voor de 'heroïsche Christusfiguren, vrouwelijke rondingen en mythologische goden met dramatisch wapperende haren'. 


- Helaas Kunstdummie, je bent te laat om deze kunst te ontdekken! -  

Dat is een contrast met het calvinistische Holland: al die dramatiek in schilderijen, de wulpse vrouwen... Een grote collectie schilderijen en prenten geeft inzicht in de betekenis van Vlaamse kunst uit de zeventiende eeuw. Vlaamse barok zoals de adellijke opdrachtgevers uit die tijd het wilden: zij zelf als helden afgebeeld. Aan die wens voldeed Peter Paul Rubens graag, zijn schilderijen staan bol van de symboliek en de mythes en gelden nog steeds als toonaangevend. 

En ook zijn theatrale schilderijen van Christus hadden een doel: omdat zijn schilderstijl zo overtuigend, dynamisch en emotioneel was, kon de toeschouwer makkelijk mee-leven en mee-lijden met Christus en de heiligen. En dat hadden ze net even nodig. Rubens bracht deze 'afgedwaalde schapen' op het rechte pad na de verwoestingen van de Beeldenstorm. Naast al deze dramatiek zijn er ook ontroerende familieportretten en intieme taferelen te zien. Een groot deel van de werken is nog niet eerder in Nederland te zien geweest. 

Ga mee naar het Antwerpen uit de zeventiende eeuw! Rijksmuseum Twenthe presenteert in samenwerking met het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen de tentoonstelling Rubens, Van Dyck, Jordaens - de Vlaamse barok. Nog te zien tot 28 september 2014!